Majlis Pencak Silat Kunci Melayu Kesatria Warisan Malaysia - Jemputan Demonstrasi Silat Seni Gayong Malaysia KSG-PLKU

 SSKMKWM

Malam tadi, Sabtu, 8hb. Disember, 2012; KSG-PLKU bersama-sama dengan sepasukan pelatih-pelatih silat dari pelbagai gelanggang naungannya (Gelanggang Dewasa KSG-PLKU, UKM, UNITEN dan Maahad Al-Abbassiah, Sungkai, Perak) telah hadir bagi memenuhi jemputan mempersembahkan demonstrasi Silat Seni Gayong Malaysia di majlis Pencak Silat Kunci Melayu Kesatria Warisan Malaysia bertempat di Gelanggang Utama SSKMKWM, Sungai Merab, Bangi, Selangor.


Barisan pemimpin SSKMKWM tetamu-tetamu utama

Majlis tersebut telah dimulakan pada lebih kurang jam 9.00 malam dengan persembahan demonstrasi Silat di dahului oleh pasukan demo tuan rumah iaitu SSKMKWM, termasuklah oleh pasukan-pasukan demo SSKMKWM dari gelanggang-gelanggang cawangannya di seluruh Malaysia.
 
 Barisan pasukan demonstrasi dari persilatan lain

 Demonstrasi pembukaan oleh pasukan tuan rumah

Pasukan demonstrasi
Silat Seni Gayong Malaysia KSG-PLKU telah memulakan aksi persembahan mereka sejurus tamatnya persembahan pertama dari SSKMKWM iaitu pada kira-kira jam 10.56 malam. Antara demonstrasi Silat Seni Gayong Malaysia KSG-PLKU yang telah dipersembahkan dengan mantap dan jayanya semasa majlis tersebut, adalah seperti berikut:

  1. Seni Tari Solo - Ahmad Ridzuan (PLKU Dewasa)
  2. Pentas Sembat Sok - Nazran dan Anuar (PLKU Dewasa)
  3. Seni Tari Keris Solo - Cikgu Haron (PLKU Dewasa)
  4. Pentas Belantan - Md. Ruzaini (PLKU Dewasa) dan Md. Izzudin (Maahad Al-Abbassiah)
  5. Pentas Pisau - Wan Azman dan Khuzaidi (UKM)
  6. Pentas Parang - Wan Haswazer (PLKU Dewasa) Khuzaidi (UKM)
  7. Pentas Lembing - Cikgu Aqtar dan Cikgu Ahmad Muzammel (PLKU Dewasa)
  8. Lompatan Anak Harimau - Halangan Anak Kambing, Halangan Rukuq dan Lenting Dahan
  9. Senaman / Gulongan 10 Berkumpulan
Demonstrasi turut diiringi dengan alunan tiupan serunai, paluan gong dan gendang silat sepanjang majlis berlangsung. Admin difahamkan bahawa terdapat 10 pertubuhan/persatuan silat lain yang dijemput oleh SSKMKWM  telah menghantar pasukan demo silat masing-masing, untuk turut menjayakan majlis malam tadi.

Mengimbas kembali,
KSG-PLKU juga pernah mengadakan Majlis Himpunan Pencak Silat seperti ini pada bulan Mac, 2012 lepas yang dinamakan sebagai HIMPUNAN WAJADIRI PLKU - 2012 dengan menjemput dan menyusun acara demonstrasi silat dari pelbagai pertubuhan silat lain yang terdapat di sekeliling kawasan Hulu Langat, termasuklah SSKMKWM.


Saksikan rakaman persembahan demonstrasi Silat Seni Gayong Malaysia KSG-PLKU tersebut yang telah dimuat naik oleh saudara Wan Haswazer di YouTube.
Sila klik pautan ini: Video Demo KSG-PLKU di Majlis Pencak Silat SSKMKWM 2012.

No comments: